Bevezetés az anatómiába!

Első publikálásom az anatómiával kapcsolatos alapfogalmakat, az emberi test felépítésének általános elveit tartalmazza!

Bevezetés az anatómiába!

 

Első szempontból az anatómiával, annak alapfogalmaival valamint az emberi test felépítésének általános elveivel ismerkedünk meg! 
Miden tudományág alapokra épül, úgy mint ahogyan egy ház is. Fontos az alapok elsajátítása, így van mire tovább "építkezni", gyarapítani a tudást. 

 

Anatómia fogalma: Eredetileg az anatómia elnevezés a tetem boncolását jelenti, tehát azt a fajta  módszert mellyel a szerkezetet feltárhatjuk. Tágabb értelemben  az anatómia nem csak a boncolás során nyert ismeretanyag, hanem azon tényezőkkel is foglalkozik melyek befolyásolhatják a formát a szerkezetet. Elsősorban a szabad szemmel látható, tehát makroszkópos szerkezetet vizsgálja. 

Három fő részre osztható az anatómia: 

  1. Rendszeres anatómia (szisztematikus) : a szervek egyneműségük, összetartozásuk alapján csoportosítja. 
    Pl.: csonttan, ízülettan, zsigertan, értan, izomtan
  2. Tájanatómia: A testet tájékokra osztva, az erek, idegek, izmok és zsigerek egymáshoz való viszonya alapján ismerteti. 
  3. Összehasonlító anatómia: Az emberi szervezet nagyban hasonlít az  állatvilágéra. Az állatok anatómiájának tanulmányozása nagyban segít az ember szervreinek, szervrendszereinek szerkezetének, működésének megismerésében. 

 

 

Az emberi test felépítésének általános elvei: 

Az emberi test felépítésének két fontos jellemzője a szelvényezettség és a részarányosság. 
A szelvényezettség  a törzs hosszirányban egyfo
rma szerkezetű részekből épül fel. Ez különösen a gerincteleneknél figyelhető meg az emberben a szelvényezettség csupán a bordákon, a csigolyákon és a gerincvelői idegeken ismerhető fel. 
A kétoldali részarányosság (bilaterális szimmetria): Két láb, két kar, két arcfél stb. Fejlődés kezdetén a részarányosság tökéletes, a további fejlődés során sok helyen aszimmetria alakul ki. Pl.: szív, lép, máj, gyomor) 

Az ember  test fő részei: (Magyar-Latin)

  • Test - Corpus
  • Fej - Caput
  • Nyak - Collum
  • Törzs - Truncus -> Mellkas - Thorax
                               -> Hasüreg - Abdomen
                               -> Medence - Pelvis
  • Végtagok - Extremitates 

 

MaZiDa 2017.03.16.