Bevezetés az anatómiába!

Első publikálásom az anatómiával kapcsolatos alapfogalmakat, az emberi test felépítésének általános elveit tartalmazza!

Bevezetés az anatómiába!

 

Első szempontból az anatómiával, annak alapfogalmaival valamint az emberi test felépítésének általános elveivel ismerkedünk meg! 
Miden tudományág alapokra épül, úgy mint ahogyan egy ház is. Fontos az alapok elsajátítása, így van mire tovább "építkezni", gyarapítani a tudást. 

 

Anatómia fogalma: Eredetileg az anatómia elnevezés a tetem boncolását jelenti, tehát azt a fajta  módszert mellyel a szerkezetet feltárhatjuk. Tágabb értelemben  az anatómia nem csak a boncolás során nyert ismeretanyag, hanem azon tényezőkkel is foglalkozik melyek befolyásolhatják a formát a szerkezetet. Elsősorban a szabad szemmel látható, tehát makroszkópos szerkezetet vizsgálja. 

Három fő részre osztható az anatómia: 

 1. Rendszeres anatómia (szisztematikus) : a szervek egyneműségük, összetartozásuk alapján csoportosítja. 
  Pl.: csonttan, ízülettan, zsigertan, értan, izomtan
 2. Tájanatómia: A testet tájékokra osztva, az erek, idegek, izmok és zsigerek egymáshoz való viszonya alapján ismerteti. 
 3. Összehasonlító anatómia: Az emberi szervezet nagyban hasonlít az  állatvilágéra. Az állatok anatómiájának tanulmányozása nagyban segít az ember szervreinek, szervrendszereinek szerkezetének, működésének megismerésében. 

 

 

Az emberi test felépítésének általános elvei: 

Az emberi test felépítésének két fontos jellemzője a szelvényezettség és a részarányosság. 
A szelvényezettség  a törzs hosszirányban egyfo
rma szerkezetű részekből épül fel. Ez különösen a gerincteleneknél figyelhető meg az emberben a szelvényezettség csupán a bordákon, a csigolyákon és a gerincvelői idegeken ismerhető fel. 
A kétoldali részarányosság (bilaterális szimmetria): Két láb, két kar, két arcfél stb. Fejlődés kezdetén a részarányosság tökéletes, a további fejlődés során sok helyen aszimmetria alakul ki. Pl.: szív, lép, máj, gyomor) 

Az ember  test fő részei: (Magyar-Latin)

 • Test - Corpus
 • Fej - Caput
 • Nyak - Collum
 • Törzs - Truncus -> Mellkas - Thorax
                             -> Hasüreg - Abdomen
                             -> Medence - Pelvis
 • Végtagok - Extremitates 

 

MaZiDa 2017.03.16.

Bemutatkozás!

Üdvözlök minden kedves olvasót!

 

A www.apolo.eblog.hu Blog azért jött létre, hogy különböző betegségek, betegségcsoportok jellemzőit, tüneteit ismertessem az olvasókkal! Külön kategóriákra lesznek osztva. 

Egy pár szó magamról!

Végzett 52-es Gyakorló ápoló vagyok. Imádom a hivatásomat és magát ezt a tudományágat. Azért is szeretnék erről publikálni minél többet, így tudásomat tovább adni valamint a meglévő ismereteimet bővíteni a folytonos információ felvétellel. 

Remélem Ön/Te mint olvasó elég információt tud/sz meg abban a témában amiről az interneten keresgélt/él! 

Üdvözlettel és tisztelettel: MaZiDa

( Figyelem! Az oldalon található információk tájékoztató jellegűek, nem helyettesítik a szakszerű orvosi véleményt. A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét! )